12. Sınıf öğrencileri: YKS’ye hazırlanamıyoruz!

Lise 12. Sınıf öğrencileri MEB‘e  ve okullarına seslendiler “YKS’ye hazırlanamıyoruz, lütfen sesimizi duyun çözüm üretin” 

Bu yıl son sınıfta okuyan ve önümüzdeki YKS sınavlarına girecek olan 12. sınıf öğrencileri “Bu konuda bize yardımcı olunmuyor. Bu şartlarda gireceğimiz YKS sınavında başarılı olmamız imkânsız” diyerek sorunlarını anlattılar.

“AYT Derslerini almak zorunda değilim”

Ankara‘da çeşitli liselerde okuyan öğrencilerin öncelikli ortak sorunları günde 8 saat ders gördükleri okulun çıkış saati. Öğrenciler şunları söylediler.

“YKS sınavına hazırlanmamıza yönelik okula gelmemizi mecburi tutuyorlar. Ben bir TYT öğrencisi olarak okulda AYT derslerini almak zorunda değilim. AYT derslerini alırken hem o derslerin sınavlarına hem de YKS sınavına hazırlanmaya çalışıyorum. Bu benim için çok zor oluyor.”

“Erken bırakan okullar var”

“Bazı okullarda öğrenciler saat 13.00’de çıkıyorlar. Böylece sınava hazırlanmak için bolca zamanları oluyor. Sırf bunun içinöyle bir okula nakil yaptırmak istiyorum ama çok fazla talep olduğu gerekçesiyle kabul etmiyorlar.   Bu durum liseden liseye farklılık göstermemeli.  Öğrenci lehine bir standart belirlenmeli.  Çıkış saati bizim için gerçekten çok büyük sorun.  Örneğin okuldan 16.00’da çıkıyorum. Eve gitmem 17.00’yi buluyor.  Yemek falan derken akşam oluyor. Sabah erken uyanıp okula gideceğim için erken uyumam da gerekiyor. Bu yüzden en fazla üç saatim kalıyor çalışmak için.  Üç saatte hocaların verdiği ödevleri mi yapacağım, YKS’ye mi çalışacağım?  Okuldan talebimiz en azından biz son sınıf öğrencilerini biraz daha erken saatte bırakmaları.”

“2. Dönemde AÖL’ye geçiş hakkı tanınsın”

YKS’ye rahat hazırlanabilmek için özellikle lise son sınıf öğrencilerinin çok tercih ettiği açık liseye geçişi, Millî Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle sınırlandırmıştı. Bakanlık 14 Eylül 2023 tarihinde yayımladığı genelgeyle açık liseye geçişlerle ilgili usul ve esasları yeniden belirlemişti.  Bununla ilgili konuşan bir öğrenci de şunları söyledi:

“Ben açık liseye geçmek için tüm plan programımı yapmıştım ama Millî Eğitim Bakanlığı geçiş yapılamayacağını son gün açıkladığı için geçemedim. YKS’ye hazırlanabilmek için okuldan sonra dershaneye gidiyorum mecburen.  Dershaneden 19.30’da çıkıyorum. Eve gelmem 20.00’yi buluyor. Biraz dinleneyim yemek yiyeyim derken ne okulun ödevlerini yapabiliyorum tam olarak ne de sınava hazırlanabiliyorum. Millî Eğitim Bakanlığı’ndan talebimiz, en azından 2. dönemde biz son sınıf öğrencilerine açığa geçiş hakkı tanınsın. Okuldan talebimiz de bizi erken saatte bırakmaları.  Öğlen arasını kaldırsalar bunu yapabilirler. Veya seçmeli dersleri kaldırsınlar.”

“8 Saati seçmeli derslerle dolduruyorlar”

“Her biri iki saat olmak üzere 5 tane seçmeli ders var. Adı seçmeli ama almak zorunlu. Günlük yapılması gereken 8 ders saatini seçmeli derslerle dolduruyorlar. Haftada 8 saat edebiyat ve matematik dersinin tekrarını görmek zorundayız. Normalde zaten 6 saat matematik alıyoruz. 2 saatte seçmeli olarak matematik dersi alıyoruz mecburen. Hoca o derste TYT anlatıyor eksiklerimizi görmemiz için. Bu iyi bir şey ama sonuçta üniversite sınavında bizlere soru sorulacak.  Sadece ders saatleri içerisinde ve o kalabalık ortamda aldığımız ders yeterli olmaz. Bireysel olarak da soru çözmemiz lazım.”

“Hocalarımıza bu sorunumuzu ilettik, çözüm olarak ‘seçmeli derslerde YKS’ye çalışabilirsiniz’ dediler. Bu seçenek hiç verimli olmuyor. Çünkü sınıfta çok gürültü oluyor çalışamıyoruz. Bunun yerine kütüphaneye gidebiliriz. Ama izin vermiyorlar. Giderseniz yok yazılıyorsunuz. Okul idareleri ve MEB bu sorunumuza acil bir çözüm üretmeli.”

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
E-posta
RSS

Benzer Haberler

Daha fazla haber oku