Kaynak: odatv
Ergenekon kumpasında dört buçuk yıldan fazla cezaevinde tutulan Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın kurucusu olduğu Başkent Üniversitesi, Güney Kıbrıs’a büyükelçilik atayan Türk devletleriyle ilişkisini dondurdu. Sabah yazarı Yavuz Donat, Haberal’a teşekkür etti.
Sabah gazetesi yazarı Yavuz Donat, “Profesör Haberal… ‘Yerli ve milli” başlıklı yazısında, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan, Güney Kıbrıs’ta büyükelçilik açmaya karar verince. Profesör Doktor Mehmet Haberal’ın, Başkent Üniversitesi Senatosu’nu topladığını yazdı.
Donat, üniversitenin ilgili ülkeleri kınadığını, sonra da ilişkilerin dondurulması kararı aldığını açıkladı.
Prof. Haberal için “dünya çapında bir değer, saygın bir bilim adamı” diyen Donat’ın yazısının ilgili kısmı şöyle:
Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan’da konferanslar verdi. Böbrek ve karaciğer ameliyatları yaptı. Ama, dört ülke yönetimleri, Kıbrıs Türklerini inciten bir karar alınca, Haberal Hoca dayanamadı, tepki gösterdi.”
Donat, Haberal’ın, “Filistin” meselesinde “tepkisini bütün dünyadaki çevresiyle paylaştığını”, 6 Şubat 2023 depremlerinde ise “reklamsız, gösterişsiz, bütün imkânlarıyla depremzedelerin yanında olduğunu” belirterek, Teşekkürler, alkışlar Prof. Mehmet Haberal’a” dedi.
MEHMET HABERAL KİMDİR
1944’te Rize’nin Pazar İlçesi Subaşı Köyü’nde doğdu. 1967’de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1971’de Genel Cerrahi uzmanı oldu. 1973’te Teksas Shriner’s Yanık Enstitüsü’nde üst ihtisas yaptı. 1974-75’te Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde transplantasyon üst ihtisasını tamamladı. 1975te Hacettepe Üniversite Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nde Yanık ve Organ Nakli Ünitelerini kurdu. Türkiye’de ilk kez canlı donörden böbrek naklini gerçekleştirdi. Dünya Yanık Demeği ulusal temsilcisi seçildi.
1976’da doçent, 1982’de profesör oldu. 1978’de Avrupa Organ Nakli Vakfı’ndan temin edilen organla Türkiye’de ilk kez kadavradan böbrek naklini gerçekleştirdi. 1982’de Ankara’da ilk Hemodiyaliz Merkezini kurdu. Orta Doğu’da organ paylaşımı ve teminini kolaylaştırmak için Ortadoğu Diyaliz ve Organ Nakli Vakfı’nı kurdu.
1992’de dünyada bir ilk olan aynı canlı donörden kısmi karaciğer ve böbrek naklini gerçekleştirdi. New York Bilim Akademisi üyesi oldu. 1993’te “Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı”, “Haberal Eğitim Vakfı” ve “Başkent Üniversitesi”ni kurdu. Türkiye’nin birçok ilinde hastane ve sağlık merkezleri açtı.
Dünya Transplantasyon Derneği’nin Roma’daki kongresinde kendisine Türkiye ve dünyada organ naklinin gelişimine yaptığı katkılardan dolayı “Milenyum Madalyası” verildi. Amerikan Cerrahi Birliği “Onursal Üyesi” seçildi.
2004’te Cerrahi Araştırmalar Akademisi (Academy of Surgical Research) Üyesi ve Türkiye Temsilcisi oldu. Aynı yıl Japonya’da yapılan Dünya Yanık Demeği Kongresi’nde 2006-2008 dönem Başkanlığfna seçildi. Uluslararası Cerrahlar Birliği üyesi seçildi. Dünyanın birçok üniversitesinden kendisine doktora unvanı verildi. Kuveyt Sağlık Bakanı Şeyh Ahmad AlAbdulla Al-Sabah’tan “Ömür Boyu Başarı ödülü” aldı. Washington Üniversitesi Konuk Profesörlüğü ne getirildi. Prague Yanık Merkezi nde (Prague Bum Center) Prof. Dr. Radana Königova tarafından Onursal Üyelik Ödülü takdim edildi.
Prof. Mehmet Haberal bugüne kadar bin 730 böbrek, 320’den fazla karaciğer nakli yaptı. 22’den fazla ulusal ve uluslararası bilimsel kongre düzenledi. 35 ulusal ve uluslararası tıp demeği üyeliğine seçildi. bin 428 Türkçe ve İngilizce bilimsel yayın yaptı. iki İngilizce, dört Türkçe kitabı var. Tıp alanında 25 ulusal ve uluslararası ödül sahibi. 8 bin 500 çalışanı olan Başkent Üniversitesi bünyesinde 10 hastane, bir poliklinik, 13 diyaliz merkezi, biri Adana biri Ankara’da olmak üzere iki kolej, iki otel, altı vakıf, dört vakıf iktisadi işletmesi kurdu.
NE OLDU ?
Eski başbakanlardan AKP’li Binali Yıldırım’ın Aksakallılar Konseyi başkanlığını yaptığı Türk Devletleri Teşkilatı’nın Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) üye iki ülke Özbekistan ve Kazakistan ile gözlemci Türkmenistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) büyükelçilik atadı.
Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kırgızistan, AB ile imzaladıkları anlaşma kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımayacaklarını beyan etti. Anlaşma kapsamında ayrıca 12 milyar euroluk yatırım taahhüdü yapıldı. Bununla, Türkiye’nin adadaki varlığı da işgalci olarak tanımlandı. Bahsi geçen dört ülke, BM Güvenlik Konseyinin 541 ve 550 sayılı kararlarına bağlılıklarını vurgulayarak, adanın tamamında yalnızca Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni (GKRY) “tek meşru hükümet” olarak tanıyacaklarıyla ilgili sorumluluğu üstlendiler.
Konuyla ilgili ne Binali Yıldırım’dan ne de AKP’den bir açıklama gelmedi.