Can Atalay kararına protestolar sürüyor

Can Atalay’ın milletvekilliği, Anayasa Mahkemesi’nin “ihlal var” kararına rağmen Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği kararla  düşürüldü.

Bekir Bozdağ protesto edildi

Kararı meclis başkanı Kurtulmuş’un yurt dışında olması nedeniyle AKP’li Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ’ okudu.  Kararın ardından  TİP, CHP ve DEM Parti milletvekilleri  kürsüye yürüyerek Bozdağ’a tepki gösterip “Anayasa’yı çiğniyorsunuz”, “Okuyamazsınız” diye itiraz ettiler. “Can Atalay’a Özgürlük” dövizleri ile protesto edilen Bozdağ’a Anayasa kitapçığı fırlatıldı.

4. kez AYM’ye başvurulacak

 “Bu kararın okunmasını hukukla hiçbir bağı yok. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı ve üyeleri bugüne kadar suç işlediler, Yargıtay 3. Ceza Dairesi başkanı ve üyeleri de suç işledi. Şimdi ise Meclis’i de bu suçu ortak ettiler. Türkiye’de anayasal düzen fiilen askıya alınmış durumda.” açıklaması yapan Atalay’ın avukatı Deniz Özen,Anayasa Mahkemesi’ne dördüncü kez  başvuruda bulunacaklarını belirtti.

“Hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak”

Can Atalay karardan sonra sosyal medyadan avukatları aracılığıyla yaptığı ilk açıklamada “Hukuk tanımazlığın, kuralsızlaşmanın bu boyutlara gelmesine yine de şaşırıyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu suça ortak edilebilmesine onun adına üzülüyorum. Kimin hangi hakkı, hangi yetkiyi nasıl kullanacağının öngörülemediği, kuralsızlığın egemen olduğu bu halin memlekete vereceği zararlardan ülkem adına endişe duyuyorum. Türkiye, bu kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak” dedi.

Halk kararı protesto etti

Açıklanan karar  TİP’in önderliğinde başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Hatay olmak üzere çeşitli illerde halk tarafından protesto edildi. Protestolara CHP ve DEM Parti, SEP, ESP, SOL Parti ve TÖP destek verdi.

AYM’ye yeni üye atandı

Can Atalay kararında “İhlal yoktur” diyen Anayasa Mahkemesi üyesi Muammer Topal’ın görev süresi 30 Ocak 2024 tarihinde  sona erdi. Topal’ın yerine İstanbul Sözleşmesi ve Ayasofya kararına imza atan  Danıştay 10. Dairesi hakim heyeti başkanıYılmaz Akçil’i atandı.

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
E-posta
RSS

Benzer Haberler

Daha fazla haber oku