Tolga Şardan’ın Tutuklanmasına Tepki!

Avukat, gazeteci ve milletvekillerinden oluşan bir grup, Ankara Adliyesi önünde toplanarak bu akşam “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” yazısı gerekçe gösterilerek evinden gözaltına alınan T24 yazarı, gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklanmasına tepki gösterdi.

“Şardan yine aklanacak, yine yazmaya devam edecek”

T24 yazarlarından Gökçer Tahincioğlu tepkisini “Bugün bu ülkede 40 yıldır namusuyla, hiçbir bir pisliğe bulaşmadan gazetecilik yapan Tolga Şardan tutuklandı. Çok komiktir, ülkede yargıyla ilgili binbir iddia gündeme getirilirken Tolga Şardan devletin bu iddiaları araştıracağını yazdığı için tutuklanmış durumda.” diyerek dile getirdi. Tahincioğlu,  Tolga Şardan’ın 1980’lerden itibaren çeşitli iktidarlar döneminde  döneminde, gazetecilik yaptığını ve yargılandığı bütün davalardan aklandığını belirterek, “yine öyle olacak, yine yazmaya devam edecek” dedi.

“Bu tutuklama bir hukuk garabetidir”

Şardan’ın avukatı Yasin Gökberk Çınar yaptığı konuşmada : “Yaptığı iş hem anayasal anlamda basın hürriyeti kapsamında hem de ifade özgürlüğü kapsamında güvence altın alan ve gazetecilik mesleğini aşmayan bir iş. Dolayısıyla bu tutuklamanın bir hukuk garabetini olduğunu, buna karşı mücadele edeceğimizi burada bir kere deklare ediyoruz.” dedi.

Konuşmasında şeffaflığa vurgu yapan Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu “Tamamen kaynaklarına göre ortaya konulmuş bir bilgi var. O bilgiyi doğrularsınız veya o bilgiyle ilgili yalanlama yaparsınız. . Ama siz gazeteci  hakkında tutuklama kararı veriyor, düşüncenin önünü cezalandırarak kesmeye çalışıyorsunuz. Türkiye’nin tüm adliyelerinde konuşulan mevzuları bu şekilde örteceğinizi mi düşünüyorsunuz? Mümkün değil. Artık mızrak çuvala sığmayacak.” dedi.

“Tamamen siyasi bir karar”

Şardan’ın tutuklanamsına tepki gösteren konuşmacılardan CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez “Bu alınan tutuklama kararı hukuki değil, tamamıyla siyasi bir karardır.  Yargı, on gündür konuşulan  yolsuzlukları araştıracağı yerde tam tersini yapıp bunu dile getiren bir gazeteciyi tutuklamıştır. Türkiye’de yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu söylemek mümkün değildir.” dedi.

“Tek adam hukuku böyle işliyor”

Tolga Şardan’ın gazeteciliğin evrensel ilkelerine uygun olarak mesleğini yürüten pırıl pırıl bir gazeteci olduğunu herkesin bildiğine vurgu yapan CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp: ”  Suçluluklarını örtmek için gerçekleri aralamaya çalışan Tolga Şardan ve  onun gibi gazetecileri tutuklayarak susturmaya çalışıyorlar ancak başarılı olamayacaklar.” dedi.

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan da: “İşte tek adam rejiminde, tek adam hukuku, böyle işliyor. Ama biz  gerçeklerin yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Tolga Şardan kimdir?

Tolga Şardan, 1988de yerel yayımlanan Ankara Ulus gazetesinde mesleğe başladı. 1989dan 2018e kadar Milliyet gazetesinde polis muhabirliği, Ankara Temsilci Yardımcılığı ve köşe yazarlığı yaptı. 

Haber ve yazılarıyla, 1992den itibaren Çetin Emeç, Muammer Yaşar Bostancı, Abdi İpekçinin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Yanı sıra, haberleri Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneğince ödüle layık bulundu. 

Ayrıca, Türkiye Gazeteciler Cemiyetince verilen 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü’nün sahibi oldu. 

Şardan, 2019da Doğan Kitaptan yayımlanan Komonist Masası’nda Nazım Hikmet” adlı araştırma dalındaki kitabını kaleme aldı. 

2019dan bu yana T24te çoğunlukla güvenlik konularını ele aldığı Büyüteç adlı köşeyi yazıyor.

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
E-posta
RSS

Benzer Haberler

Daha fazla haber oku