Japonya’da ölü sayısı 17’ye yükseldi, ordu yardım çalışmalarına katıldı

Japonya’daki depremde ölü sayısı 17’ye yükseldi, ordu yardım çalışmalarına katıldı. Ülkede Tsunami uyarıları kaldırıldı ancak binlerce bölge sakini geçici barınaklarda kaldı.

Japonya ordusu, batı kıyısında meydana gelen ve en az 17 kişinin ölümüne ve çok sayıda  yaralanmaya yol açan güçlü depremin ardından hayatta kalanları kurtarmak ve acil yardım sağlamak için çalışmalara katıldı.

Başbakan Fumio Kishida yaptığı açıklamada,  tsunami uyarılarının kaldırıldığını, yetkililerin acil duruma müdahale etmek için “zamana karşı yarış” içinde olduklarını söyledi. Kishida, “Sadece kara taşımacılığını değil, hava ve deniz yollarını da tamamen seferber ederek gerekli malzeme ve personeli bölgelere ulaştırabildiğimizden emin olmak için  çalışmalara devam ediyoruz” dedi.

Kurtarma ekiplerinin, deprem ve artçı sarsıntılar sonrasında yanan 7 katlı binada ve 100’den fazla evin kalıntılarında hayatta kalanları arama kurtarma çalışmaları özellikle orta Japonya’daki Noto yarımadasının en ağır darbe alan bölgesinde, yollar ve altyapının ciddi hasar görmesi nedeniyle  sekteye uğradı .

Yetkililer  insanları devam eden deprem riski nedeniyle bazı bölgelerde evlerinden uzak durmaları konusunda uyardı.  Yerel basında çıkan haberlere göre en az 17 kişi hayatını kaybederken, en fazla can kaybı Ishikawa vilayetinin Wajima şehrinde turistlerin uğrak yeri olan bir pazar yerinde çıkan büyük yangında yaşandı.

Japon medyasının verdiği havadan görüntülerde büyük toprak kaymaları, çöken sahil yolları, devrilen ağaçlar ve bir liman kasabasında  tsunami sırasında yıkılmış gibi görünen uzun bir savunma deniz duvarı görünüyor.   Diğer görüntülerde, yoğun sanayileşmemiş ancak önemli bir balıkçı filosuna sahip bir bölgedeki düzleştirilmiş ahşap evlerden, sular altında kalmış sokaklardan ve alabora olmuş düzinelerce tekneden dumanların yükseldiği görülüyor.

İlk şiddeti 7,6 olan ilk deprem Pazartesi öğleden sonra Ishikawa vilayetinin Noto bölgesini vurdu. Japonya’nın batı kıyısının bazı kısımlarında yaklaşık 1 metrelik tsunami dalgalarına neden oldu ve bölge sakinlerinin daha yüksek yerlere tahliye edilmesine ve evlerinin elektrik, su ve mobil hizmet erişimi olmadan kalmasına neden oldu.

Yaklaşık 150 artçı sarsıntı, elektrik ve diğer temel altyapının yeniden sağlanmasına yönelik çabaları daha da karmaşık hale getirdi. Ishikawa’da on binlerce sakin okulların spor salonlarında ve diğer kamu binalarında kalıyor. Deprem, Japonya’nın en yoğun tatil dönemlerinden birinde, ailelerin yeni yılı büyük aile toplantılarıyla kutladığı sırada meydana geldi. Demiryolu hizmeti kesintiye uğradı ve yetkililer, depremin merkez üssüne yakın olan Noto havaalanının en az Perşembe gününe kadar kapalı olacağını söyledi.

Hokuriku Elektrik Enerjisi Şirketi’ne göre eyalette neredeyse 33.000 ev elektriksiz kaldı. Pek çoğu susuz kaldı ve insanlar su ihtiyaçlarını su kamyonları ve acil durum tanklarından gideriyorlar.

Kaynak: FINANCIAL TIMES 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
E-posta
RSS

Benzer Haberler

Daha fazla haber oku